Als auteur bent u vaak puur gericht op het schrijven van het verhaal. Klopt de verhaallijn? Komen de personages duidelijk over? Is het plot wel origineel en spannend genoeg? In al uw (startende) schrijf-enthousiasme is het goed mogelijk dat de schrijfstijl nog niet helemaal optimaal is. Er ontbreekt iets, of een passage staat er juist dubbel in. Over een spelfout nog maar niet te spreken…
En toch gebeurt het vrijwel iedere auteur, startend of ervaren, en het is nog logisch ook; de eerste hoofdstukken gaan gemakkelijk, prachtige volzinnen vallen op het beeldscherm, maar dan… Na een tijdje begint ook vaak het creatieve proces: nadenken over de juiste woorden. Zinnen formuleren die in lijn zijn met de eerdere schrijfstijl, de spanningsboog opbouwen… en dan ook nog eens rekening houden met het ‘Show, Don’t Tell – principe’. Ga er maar aan staan als (startende) auteur!
Een goede boekredacteur moet durven te communiceren!
Gelukkig is er een beproefde methode om uw teksten haarscherp te houden, maar u moet het wel durven: uw schrijfwerk delen. Heeft u een paar hoofdstukken voor uw gevoel helemaal klaar, leg ze dan eens voor aan een zogenaamde meelezer en een ervaren boekredacteur. Een meelezer mag een bekende zijn, een boekredacteur bij voorkeur beroepsmatig. Voorwaarde is dat de door u uitgekozen personen gezond kritisch de teksten willen doorlezen en daarover durven te communiceren. Dat laatste lijkt logisch maar open communicatie blijkt in de praktijk lastig te zijn. Zoek als auteur naar personen die oprecht hun mening durven te geven, moedig ze zelfs aan om dit te doen. Alleen zo ontvangt u feedback waar u als auteur echt iets aan hebt. Of u vervolgens met de benoemde punten aan de slag gaat is aan u zelf. Pumbo.nl werkt samen met enkele redacteurs maar ook op internet vindt u een scala aan freelance redacteurs die gratis een aantal woorden of een hoofdstuk willen doorlezen. Op basis van de ontvangen feedback kunt u een juiste keuze maken.
“Het was wel even slikken toen ik mijn eerste hoofdstuk terugkreeg”, erkent Hans van der Mey van het boek ‘Altijd Frankrijk’. De auteur – die ook via Pumbo.nl zelf zijn boek heeft uitgegeven – had in totaal vier hoofdstukken aan een ervaren boekredacteur voorgelegd. Deze kwam vervolgens met kritische vragen, aanbevelingen en corrigeerde toch nog enkele storende taalfouten; deze startende auteur was een verfrissende spiegel voorgehouden en echt geholpen. “Gelukkig heb ik je niet afgeschrikt vanwege de benoemde aandachtspunten”, was de reactie van de boekredacteur toen de auteur hem bedankte. De boekredacteur heeft vervolgens het gehele boek begeleid.
Checklist kiezen boekredacteur:
- bekijk de portfolio van boekredacteurs en bepaal uw selectie: schrijft u een kinderboek? Selecteer dan bv. boekredacteurs die gespecialiseerd zijn in kinderboeken.
- zet een hoofdstuk uit bij meerdere boekredacteurs (geef dit ook aan) en beoordeel de feedback: kijk welke feedback echt iets toevoegt aan uw teksten. Corrigeren is een, meedenken is twee.
- brief de gekozen boekredacteur nauwkeurig en betrek hem/haar bij uw schrijfproces: deel uw ideeën gerust met uw boekredacteur, een onafhankelijke blik kan uw beeld positief bijsturen.
Tip: laat de eerste proefdruk van uw boek ook doorlezen door een groepje meelezers, zij kunnen u als lezer nog aanreikingen geven en u kunt ze wellicht ook inzetten voor pr-activiteiten (bv. via social media).
Meer informatie over het laten redigeren van een boek: https://www.pumbo.nl/boek-redigeren
Reactie toevoegen