Je wilt je boek schrijven, maar waar begin je? En hoe lang heb je nodig? Het goede nieuws is dat je zelf de touwtjes in handen hebt. En met een strak plan haal je je doel sneller en makkelijker. Maar, hoe maak je zo’n schrijfplanning? En waar moet je nog meer rekening mee houden? In dit artikel leggen we het je uit.

Image
Zo maak je een schrijfplanning in 5 stappen

In dit artikel:

Waarom een schrijfplanning maken?
Stap 1: Wanneer geef je je boek uit?
Stap 2: Levertermijn, proeflezen en promotie
Stap 3: Hoe dik wordt je boek?
Stap 4: Hoeveel woorden schrijf je per week?
Stap 5: De planning zelf

 

Waarom een schrijfplanning maken?

Een schrijfplanning maken? Waarom zou je? Schrijven is toch een kunst, iets van romantici en creatievelingen? Utopisten die doorploeteren tot ze die perfecte zin vinden, het plot perfect hebben uitgewerkt, en hun verhaal eindelijk kunnen vertellen.

Oude zielen vol passie en inspiratie, die nachtenlang doorwerken. Nachtrust wordt overgewaardeerd: koffie of verdovende middelen zijn de lifesavers. Zij doen niet aan plannen, dus waarom jij wel?

1. Een realistische manier om je boek uit te brengen

Op deze manier schrijven klinkt natuurlijk heerlijk, maar in het dagelijks leven hebben we ook nog een leven. Een baan, familie en vrienden, het huishouden, de rekeningen die betaald moeten worden. Schrijven is mooi, maar ook gewoon keihard werken. En dan kun je beter slim werken, toch? Wil je jouw boek écht publiceren, vergeet dan het romantische gedoe en pak het professioneel aan.

 

Image
Met een goede schrijfplanning maak je meer kans op succes

 

2. Grotere kans op succes

Een schrijfplanning helpt je niet alleen je boek echt uit te brengen, het vergroot ook nog de kans op succes. Volgens Joanna Penn, auteur en selfpub-expert, blijkt dat slechts 10 procent van de selfpubbers een planning maakt!

En laat het nu net het toeval zijn dat 100 procent van alle succesvolle schrijvers, een waterdicht plan hebben. Het maakt niet uit als je soms wat moet bijschaven aan je plan. Het is altijd beter om een plan te hebben, dan helemaal geen plan.

Als je het schrijven goed plant, heb je rust in je hoofd om doelgericht te werken. Zo hoef je alleen nog aan de promotie van je boek te denken.

3. Je neemt jezelf serieus

Met een schrijfplanning verzeker je jezelf dat het boek er echt komt. Het maakt van je boek schrijven een serieuze onderneming, met een belangrijke en officiële status in je weekplanning.

Een schrijfplanning is dus belangrijk, maar hoe maak je zo’n planning? Hieronder leggen we het je in 5 duidelijke stappen uit. Appeltje-eitje, zelfs voor de grootste niet-planners en hopeloze romantici.

 

Stap 1: Wanneer geef je je boek uit?

Heb je een bepaalde datum in je hoofd, bijvoorbeeld vanwege een belangrijk evenement, een jubileum van je bedrijf, een festival of een andere grote gebeurtenis? Dan is het belangrijk dat je een harde deadline maakt: je boek moet op die dag klaar zijn, wat er ook gebeurt.

Schrijf je voor je plezier? Ook dan is het ook goed om een deadline te hebben. Zonder duidelijke datum is het moeilijk om je boek echt te voltooien. Wel mag deze deadline wat soepeler zijn en hoef je er geen druk achter te zetten.

Of je nu haast hebt of niet, je kunt geen goed boek schrijven als je niet goed voor jezelf zorgt. Eet daarom altijd goed, slaap goed, en beloon jezelf als je je doelen behaalt.

Je deadline delen, of niet?
Voor sommige mensen werkt het als een stok achter de deur om de verschijningsdatum te delen. Voor anderen kan dit juist averechts werken.

Voorbeeld: Je wilt je boek uitgeven tijdens het jubileum van je werk. Dit is over 7 maanden.

 

Image
Houd bij het maken van een schrijfplanning rekening met de levertermijn

 

Stap 2: Levertermijn, proeflezen en promotie

Bij het maken van je boekplanning moet je verder kijken dan alleen puur het schrijven. Onderschat je boekpromotie en het post-schrijfwerk niet. Neem onderstaande punten ook mee in je planning zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Levertermijn boek drukken

Ga je je boek laten drukken? Zorg ervoor dat je weet hoe lang dit duurt. Bij Pumbo, bijvoorbeeld, duurt het drukken van je boek, vanaf aanlevering van de bestanden tot het ontvangen van je boeken, 2 tot 3 weken als je offset gaat drukken. Ga je voor printing on demand, dan heb je je boek al binnen een paar dagen.

Bij het drukken van een boek is het geen goede eigenschap om alles voor je uit te schuiven en op het nippertje te willen afronden. De bestanden moeten echt in orde zijn voor het drukken.

Levertijd boek uitgeven

Ga je je boek uitgeven? Ook hier is het belangrijk om te weten hoe lang dit hele proces duurt. Geef daarom aan wat je gewenste publicatiedatum is, zodat onze adviseurs met je mee kunnen denken. Nadat de boeken gedrukt zijn, duurt het namelijk nog even voordat de boeken in het magazijn zijn ingeslagen en aangemeld zijn bij de door jouw gekozen verkoopkanalen. Hoe lang dit precies duurt hangt onder meer af van de oplage. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.

Proeflezen, eindredactie en herschrijven

Plan tijd in voor de proeflezers, de eindredactie en het herschrijven. Dit zijn belangrijke onderdelen van je boek. Proeflezers zijn belangrijk omdat ze je na het lezen vertellen wat ze van je boek vonden. Een geweldige manier om nog wat logica toe te voegen, personages meer diepgang te geven, of een lastig stuk te herschrijven.

Ook heb je tijd nodig om op- en aanmerking van de eindredacteur te verwerken. Zo voorkom je fouten in je boek. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, heb je minimaal één maand nodig voor het proeflezen, de redactie en het verwerken van de suggesties.

Je boekpromotie

Plan tijd in voor de promotie van je boek. Je begint al met je promotie tijdens het schrijven, maar ook als je boek af is, is het belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden.

 

Image
Denk bij het maken van je schrijfplanning ook aan je boekpromotie

 

Proefdruk en tijd voor vertraging

Voordat je je boek in grotere oplages laat drukken, raden we je aan om een proefdruk te laten printen. Zorg ervoor dat je je boek één maand voor de publicatiedatum af hebt.

Voorbeeld: Je gaat je boek uitgeven voor je bedrijfsjubileum. Je wilt daarom 500 exemplaren laten drukken en je kiest er voor om je boek offset te laten drukken. De levertermijn voor offset drukken is 3 weken.

Je reserveert 6 weken voor je proeflezers, de redactie en het verwerken van de suggesties. Je wilt je boek één maand voor de publicatiedatum af hebben.

Voor de boekpromotie en alles wat daarbij komt kijken reken je 3 uur per week. Je staat hiervoor 3 keer per week een uurtje eerder op. Omdat dit extra tijd is die je reserveert, neem je dit niet mee in je planning.

 

Stap 3: Hoe dik wordt je boek?

Hoe dikker je boek wordt, hoe meer tijd je nodig hebt om het te schrijven. De dikte van je boek bepaal je natuurlijk zelf, maar er zijn wel wat richtlijnen om in je achterhoofd te houden.

 

Image
Een indicatie van het aantal woorden per boek per genre
Bron: Writersdigest.com

 

Hoeveel woorden per bladzijde?

Duizelt het je een beetje als je naar de woordaantallen van bovenstaande voorbeelden kijkt? Probeer het eens te zien in pagina’s.

Hoeveel woorden een bladzijde telt, is afhankelijk van je lettergrootte, het formaat van je boek, en de opmaak, maar ga uit van een gemiddelde van tussen de 250 en 350 woorden.

Voorbeeld: Het boek dat je gaat schrijven is een managementboek met tips en tricks over het succes van je bedrijf. Je houdt hiervoor een gemiddelde van 50.000 woorden aan.

 

Image
Hoe dikker je boek wordt, hoe meer tijd je nodig hebt om te schrijven

 

Stap 4: Hoeveel woorden schrijf je per week?

Nu je weet hoeveel woorden jouw boek gaat hebben, is het tijd om te ontdekken hoeveel je per week schrijft. Dat bereken je op basis van 2 factoren:
 

  • Wat voor schrijver ben je?
  • Hoeveel uur kun je per week vrijmaken?
Wat voor schrijver ben je?

Als het aankomt op schrijfsnelheid is er geen goed of fout. Harry Mulisch schreef op een prima dag 250 woorden, dat is nog minder dan de lengte van heel stap 4. Stephen King schreef 2000 woorden, wat zo ongeveer de lengte is van dit hele artikel.

Ben je een snelschrijver en heb je het verhaal goed uitgewerkt, dan kun je tussen de 600 en 1000 woorden per uur schrijven. Wil je het echt zeker weten (we raden het je aan), dan meet je je schrijfsnelheid. Schrijf een week lang op je normale ritme om je gemiddelde woordaantal per uur te meten.

Op basis van dit gemiddelde stel je een aantal woorden per uur vast. Valt het tegen? Geen zorgen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoeveel je schrijft. Het belangrijkste is je aan je woordaantal te houden. Zo rond je elke dag af met een voldaan gevoel en blijf je gemotiveerd.

Hoeveel tijd heb je per week?

1. Hoeveel uur per week heb je om te schrijven? Bereken je tijd op basis van je vrije tijd en tijd die je kunt besparen op je dagelijkse bezigheden.

Ga je normaal met de auto naar werk? Kijk of je met het openbaar vervoer kunt reizen en gebruik je reistijd om te schrijven. Kun je later naar bed gaan, of eerder opstaan? Meer tips zoals deze vind je in ons artikel over hoe je tijd vrijhoudt om te schrijven.

2. Reserveer tijd voor onverwachte omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld even geen inspiratie, maar wil je je tijd wel benutten? Dat kan. Maak een lijst met taken waar je geen creativiteit voor nodig hebt, voor als het schrijven even niet lukt. Denk aan het aanvragen van je ISBN-nummer, je flaptekst en cover vormgeven, je mailinglijst bijwerken en reclamemaken.

Voorbeeld: Je schrijft iets meer dan Mulisch en komt aan 550 woorden per dag. Je hebt 5 dagen per week, 2 uur per dag de tijd. Je kunt dus 10 × 550 = 5500 woorden per week schrijven. Je kiest ervoor om je schrijfplanning te maken op basis van 500 woorden, rekening houdend met onverwachte omstandigheden.

 

Image
Het schrijven van een boek kost tijd. Met een goede schrijfplanning maak je het proces gemakkelijker

 

Stap 5: De planning zelf

Nu je alle informatie hebt verzameld kun je een goede schrijfplanning maken. We gebruiken ons voorbeeld ter illustratie.

Wanneer lever je je boek aan:

Je wilt je boek in een grote oplage laten drukken en kiest daarom voor offsetdrukken. Je laat je boek bij Pumbo drukken.

De gemiddelde levertijd voor jouw boek is 3 weken.

Hoeveel schrijf je per week:

In stap 3 berekenden we dat je 5000 woorden per week kunt schrijven. Je boek heeft 50.000 woorden.

Je hebt 10 weken nodig om je boek te schrijven.

Hoeveel tijd heb je nodig voor het proeflezen en de eindredactie:

Je hebt 2 proeflezers geselecteerd die binnen 2 weken feedback geven. Daarna gaat de eindredactie ermee aan de slag. Zij hebben 2 weken nodig. Jij rekent zelf op 2 weken om alle feedback te verwerken.

Je hebt 6 weken nodig voor het herschrijven.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de promotie:

Tussendoor heb je genoeg vrije tijd die je gebruikt voor je promotie. Voor de zekerheid plan je per week 3 uur extra in. Dit doe je door 3 keer een uur eerder op te staan.

De boekpromotie plan je apart en neem je daarom niet op in je schrijfplanning.

Je hebt in totaal 19 weken nodig om je boek te schrijven, inclusief het nawerk en het drukken. Voor de zekerheid tel je hier 10% extra tijd bij op voor vakanties of onverwachte omstandigheden zoals een writersblock. Hiermee kom je op 21 weken.

Je wilt je boek één maand voor de publicatiedatum afhebben. Met 25 weken ben je net op tijd voor je deadline van 7 maanden.

Gebruik voor het uitwerken van je schrijfschema Excel of een plan-app, en vink je verschillende taken en deadlines tussendoor af. Als je het professioneel wilt aanpakken kun je gebruikmaken van speciale schrijverstools zoals Scrivener.

Voor je ligt nu je schrijfplanning. Is het behapbaar? Eng? Spannend? Leuk? Wat je er ook bij voelt, over precies deze periode is jouw boek een feit! Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op of laat een comment achter.

Over de auteur

Yordy Spoor is de oprichter van Pumbo.nl. Onder zijn leiding heeft Pumbo.nl zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de zelfpublicatiemarkt, bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide dienstverlening.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Yordy Spoor
Yordy Spoor
Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Tim H.

Foutje i.v.m. de schrijfsnelheid van Mulish. Eerst schrijven jullie: 'Mulish schreef gemiddeld 500 woorden PER DAG.'
Daarna - in jullie berekening - staat er: 'Je schrijft iets sneller dan Mulish: 550 woorden PER UUR.'

Dit klopt natuurlijk niet. Dit is niet een béétje sneller dan Mulish - dit is buitengewoon, héél erg veel sneller. (Als we er van uitgaan dat Mulish 5 uur per dag schreef: meer dan 5 keer zo snel.)

Uit ervaring weet ik ook dat 550 woorden per uur ongelooflijk snel is en dat weinigen (om niet te zeggen niemand) dit haalt.

De uitkomst dat je je boek op 10 weken kan schrijven door er 2 uurtjes per dag mee bezig te zijn, is dus verkeerd. :)

Groetjes,
Tim H.

Johanna

Een betere titel voor dit stuk zou zijn ‘Hoe zorg je voor stress en minder schrijfplezier door een strakke planning’.
Wat een bullshit dit artikel. Puur commercieel vanuit uitgeversoogpunt. Vernietigend voor elke vorm van creativiteit, wat nog altijd de basis is om goed te kunnen schrijven.

Annelies Hofte-Bakker

Super, dankjewel voor de tips. Goed artikel om met een plan aan de slag te gaan. Het inspireert me.

Chourouk D.

Nuttig artikel! Dank

Yordy (Pumbo)

Daar zijn veel auteurs het niet met je eens. Misschien dat het voor jou niet prettig werkt maar voor veel anderen wel. Ik weet van meerdere auteurs dat deze manier van werken er juist voor heeft gezorgd dat hun boek wel af is gekomen.

Yordy (Pumbo)

Bedankt voor je reactie Tim, het klopte inderdaad niet helemaal. Ik heb het meteen aangepast.

Hans

Johanna en jullie hebben gelijk.
Het grijpt ook mij naar de keel.
Maar het confronteert je ook met de aspecten van je traject, die je eigenlijk liever wegdrukt.
Kan mij het schelen hoeveel Mulisch per week, dag, of minuut `produceerde. Ik ben Mulisch niet.
Maar het pint me wel op een paar stappen die nog te maken zijn.
Het schrijfproces is mij te mooi en dierbaar om me daardoor van de wijs te laten brengen. Het is wel goed dit alles voor ogen te blijven houden. Dank!

Christine

Wat een goed stuk om mee verder te gaan. Mijn eerste thriller heb ik in 2017 uitgegeven, sindsdien 3 verschillende boeken gestart. Ik weet niet met welke ik verder moet hahaha. Maar ze zijn de moeite waard om af te maken en uit te geven.
Ik ga de stappen volgen en kijken of het lukt.
Thanks.

Reactie toevoegen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.