Je hebt een geweldig idee of een interessante expertise en je wilt dit met de hele wereld delen. Dat boek móét dus uitgegeven worden. Maar je agenda loopt over en het is lastig om tijd over te houden om te schrijven. In dit artikel geven we je 11 praktische tips waarmee je gegarandeerd tijd overhoudt om te schrijven.

Image
Zo houd je tijd over om te schrijven: 11 tips

Timemanagement is de sleutel tot succes

Je jongleert tussen je werk, gezin, boodschappen doen, koken, je sociale leven, je kinderen, vrienden, familie, je vrije tijd, en de telefoon die maar aandacht blijft trekken… we hebben het drukker dan ooit, maar nog steeds maar dezelfde 24 uur in een dag. Tijd overhouden om jouw boek te schrijven lijkt een onmogelijke opgave.

Het goed organiseren van je tijd valt binnen het specialisme timemanagement. Dat er überhaupt een term voor bestaat, betekent dat je niet de enige bent met dit probleem. Met alle afleidingen van vandaag de dag is het gewoon écht lastig om je tijd goed in te delen.

Meer uren in een dag is onmogelijk, maar met deze timemanagement tips, en het veranderen van je prioriteiten en inzichten kunnen we je wel op weg helpen met het waarmaken van je droom: je eigen boek uitgeven.

 

Tip 1: Het begin: Een goede brainstormsessie

Een goed begin is het halve werk. Als je ideeën nog in je hoofd rondzweven is het lastig om echt te beginnen. Daarnaast komen goede ideeën niet zomaar uit te lucht vallen.

Het idee achter brainstormen is loskomen en goede inzichten te krijgen in wat je nu eigenlijk wilt bereiken met je boek. Het schrijven van een boek begint daarom altijd met een (korte) brainstormsessie.
We bespreken 3 interessante brainstormtechnieken:
 

  • De traditionele woordspin: Dit is de bekendste brainstormmethode. Schrijf je hoofdonderwerp in het midden van een groot blad. Schrijf nu alles op wat er in je hoofd opkomt. Misschien krijg je nieuwe inzichten, of zie je dat je al een erg afgebakend onderwerp hebt – fijn! De klassieke woordspin kun je ook maken met post-its op een grote muur, of zelfs met een app waar je video’s en afbeeldingen kunt toevoegen. Het is net waar jij de voorkeur aan geeft en wat past bij het onderwerp van je boek.
  • Rolestorming: Deze brainstorm-methode is vooral interessant voor boeken met een commerciële insteek, zoals non-fictieboeken. Het is een combinatie van klassiek brainstormen en een rollenspel. Plaats je in de rol van een ander, bijvoorbeeld in de lezer of een concurrent. Probeer vanuit het perspectief van deze andere persoon te brainstormen. Dit kan verrassende inzichten geven bij het schrijven van je boek.
  • Droom weg en interview jezelf: Deze brainstormtechniek is niet alleen handig, maar het maakt je ook nog eens extra enthousiast om er écht voor te gaan. Doe alsof je een journalist bent en schrijf 10 vragen op de je jezelf zou willen stellen. Geef vervolgens uitgebreid antwoord, en neem jezelf op. Luister het gesprek na, of laat het uittypen, en voilà, je hebt een interessant voorwoord of beginpunt voor je boek.

Let op: het brainstormproces is belangrijk, maar verlies je er niet in. Één avondje brainstormen is genoeg.

 

Image
Door het maken van een to-do lijst kun je je tijd beter indelen

 

Tip 2: De inhoudsopgave van je boek als to-do-lijst

Een inhoudsopgave is niet alleen een handig overzicht van de inhoud van je boek, maar werkt ook perfect als een to-do-lijst. Pak een willekeurig boek en bekijk de inhoudsopgave. Dat lijkt best veel op de perfecte to-do-lijst, vind je niet?

Maak na je brainstormsessie van tip 1 daarom een logische inhoudsopgave. Een goede inhoudsopgave maakt het schrijven makkelijker en zorgt voor een logische opbouw van je boek. Heb je de inhoudsopgave af maar vind je het moeilijk om met hoofdstuk 1 te beginnen? Geen probleem, je kunt ook beginnen met een ander hoofdstuk. Het belangrijkste is dat je begint.

 

Tip 3: Zet duidelijke doelen

Hierboven zeiden we al dat je niet per se de volgorde van je inhoudsopgave hoeft aan te houden. Wel is het belangrijk dat je een planning maakt voor wanneer je gaat schrijven, wat de volgorde ook is. Maak een overzichtelijke kalender of to-do lijst en zet er realistische datums bij.
Een hoofdstuk per week, of per maand? Of een bepaald aantal woorden per keer? Er is geen goed of fout, het belangrijkste is dat je consistent bent, er een gewoonte van maakt, en je geen excuses zoekt om niet te schrijven.

 

Tip 4: Werk in blokken, maar laat je soms gaan

Werk in blokken van 20 tot 40 minuten (afhankelijk van je spanningsboog), met daarna 5 minuten pauze. Het is moeilijk om langer geconcentreerd te blijven. Als je voelt dat je even een pauze wilt, kun je makkelijk op de klok kijken, en het nog even wat langer volhouden. Want je weet dat je na je 20 of 40 minuten een kleine pauze mag houden voor een kopje koffie of andere zaken. Deze methode is een vrijere versie van de Pomodorotechniek.

Een andere optie is je soms gewoon even laten gaan. Vergeet de klok. Je krijgt er misschien niet letterlijk meer tijd van, maar je kunt wel ingaan op je verhaal en in je eigen bubbel komen. Voor je het weet heb je een heel stuk tekst op papier staan. Slapen komt later wel.

 

Image
Zorg voor een goede werkplek om een boek te schrijven

 

Tip 5: Zorg voor een goede werkplek

Aan de keukentafel, in je thuiskantoor of in de logeerkamer. Waar het ook is, maak een comfortabele, rustige en georganiseerde werkplek. Als je eenmaal een goede plek hebt is het makkelijker om effectief te werken. Ruim je bureau op, maar houd eventuele belangrijke documenten bij de hand.

Zorg daarnaast voor een tweede ‘bureaublad’ op je computer of laptop. Deze gebruik je voor je schrijfwerk (zonder andere open tabbladen of openstaande bestanden). Zet het internet, je telefoon en de televisie uit als je gaat werken.

Daarnaast kun je tools gebruiken om afleidingsvrij te schrijven. Bekende tools zijn: Calmly Writer, Omm Writer, ZenPen of Writeroom (voor Mac).

 

Tip 6: Creëer letterlijk meer tijd

De grootste denkers uit de geschiedenis sliepen bar weinig. Als gewone sterveling hebben we natuurlijk wel onze slaap nodig, maar 30 tot 60 minuten per nacht minder is geen ramp. Sta elke dag iets eerder op, of ga later naar bed en creëer letterlijk meer tijd.

Als je deze 30 tot 60 minuten goed voorbereid en effectief invult, kan dit een groot verschil maken. Als je bijvoorbeeld elke dag 60 minuten eerder opstaat, heb je per week bijna een complete werkdag extra!

 

Tip 7: Gebruik je tijd om te schrijven en stop met researchen

Het internet is geweldig, maar je kunt je verliezen in de hoeveelheid informatie die je er kunt vinden. Het is verleidelijk om steeds meer te researchen, maar in veel gevallen is dit eigenlijk een afleiding van wat daadwerkelijk belangrijk is: schrijven. Wees eerlijk, heb je eigenlijk niet al genoeg informatie? Focus je op wat je al weet.

Je hoeft belangrijke gegevens echt niet uit je hoofd te kennen. Als je tijdens het schrijven een gegeven mist, markeer je de tekst en zoek je deze later op. Is deze informatie echt nodig om verder te kunnen schrijven? Zoek het dan op en sluit het tabblad snel weer – verlies je niet meer in de details.

 

Image
Schrijven in afzondering

 

Tip 8: Sluit jezelf een week op

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar voor veel schrijvers is dit écht de perfecte oplossing. Ga voor een hutje op de heide of een andere rustgevende plek en sluit je een hele week op. Misschien heb je je boek niet binnen een week af – of wel! –, maar 7 dagen zijn wel genoeg voor een paar hoofdstukken of de kladversie.

 

Tip 9: Ga offline

We zitten in Nederland gemiddeld 1,5 uur per dag op social media, inclusief WhatsApp. Het klinkt misschien veel, maar houd je gebruik maar eens een week bij. De meeste moderne smartphones hebben deze functionaliteit al ingebouwd. Je kunt ook een app downloaden. Waarschijnlijk schrik je van het resultaat.

Neem tijdens het schrijfproces daarom afscheid van social media. Veel accounts kun je tijdelijk deactiveren, en je Netflix- abonnement kun je tijdelijk stopzetten. Misschien heel rigoureus, maar wel effectief.

 

Tip 10: Spreek je boek in en laat de tekst uitschrijven

Ben je eigenlijk helemaal niet zo’n schrijver, en praat je liever? Dat hoeft als schrijver echt geen probleem te zijn. Neem de tijd om je boek op te nemen met je recorder, en laat het boek uittypen door een transcriptiebureau. Daarna moet er waarschijnlijk nog een hoop gebeuren, maar de basis van je boek staat in ieder geval!

 

Tip 11: Kijk streng naar je huishouden en sociale leven

Tot slot nog wat praktische tips over je huishouden en sociale leven. Handig voor degenen die écht niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen:

Het huishouden:
 

  • Maak een weekmenu en bestel je eten online.
  • Ga voor makkelijke maaltijden of kook vooruit.
  • Besteed je huishoudelijke taken uit
  • Besteed minder tijd aan huishoudelijke taken door het te automatiseren met bijvoorbeeld een robotstofzuiger, een vaatwasser of droger.
  • Wees sneller. Vouw je kleding sneller, sla de hoekjes over bij het stofzuigen en hang je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Dat scheelt al snel veel tijd per keer.
  • Besteed je veel tijd aan minder belangrijke taken (beddengoed strijken, het stoepje schrobben, ramen lappen)? Doe dit even niet tot je boek af is.

 

Image
Een robot als huishoudhulp

 

Je sociale leven:

Indien de situatie dat toelaat:
 

  • Plan ontmoetingen met vrienden of familie tijdens het avondeten, je lunchpauze op werk of tijdens het buitenspelen met je kinderen. Dit zijn dingen die je toch al moet doen, maar je nu makkelijk kunt combineren.
  • Zie je vrienden of familie met z’n allen bij elkaar in plaats van telkens losse afspraken in te plannen.

Tot slot, onthoud dat je eigenlijk wel tijd hebt. Een kleine rekensom om het te verduidelijken: We hebben 168 uur in een week. Als je 8 uur slaapt, en 8 uur werkt (5 dagen per week) heb je nog 72 uur over! Kijk kritisch naar je gewoontes en pas aan wat nodig is, zodat jij je boek eindelijk echt kunt uitgeven!

Wat zijn jouw ultieme tips om tijd over te houden om te schrijven? Laat het ons weten in de comments!

Over de auteur

Yordy Spoor is de oprichter van Pumbo.nl. Onder zijn leiding heeft Pumbo.nl zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de zelfpublicatiemarkt, bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide dienstverlening.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Yordy Spoor
Yordy Spoor
Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Comments

Boris Livon

"Zie je vrienden of familie met z’n allen bij elkaar in plaats van telkens losse afspraken in te plannen."

Is dit artikel soms geschreven vóór de tijd van corona-regels?

En zo niet, onder welke rots leeft de schrijver van dit artikel dan (en mag ik erbij? Ik word gek van al die corona-gekte) ?

Yordy (Pumbo)

Corona is bijna voorbij Boris. Nog even volhouden!

J.J. Stolting

Leuke en goede tips, Yordi.
Dankjewel, er zijn er echt een paar die ik ga toepassen.
Ik droom nog wel van midweekje in een boomhut 😉

Monique

Dank voor de stimulerende tips en ergens gaat het ervan komen!

Gerard Groters

Ik snap je of jullie reactie maar, dit wat ik schreef is in jaren van een zeer moeilijk leven en wat ik moest schrijven op de wijze waarop ik het ervoer. Dat is dus het werkelijke beeld uit die tijd en ik wil het afstemmen met iemand die mij zeer nabij is.
Dus, ik wil het inhoudelijk zo laten voor de twee door mij bestelde boeken.

Siebren Aukema

1 Natuurlijk moet je weten waar het over moet gaan. Voor mijzelf weet ik het voor een hoofdstuk vooruit maar in
grote lijnen wat moet worden verteld. ik vind het niet zinvol om van te voren precies te weten wat Mien zegt.
2 Todolist. prima voor wie er wat aan heeft.
3 Hoeft niet de volgorde van je inhoudsopgave te volgen? Dus je slachtoffer is dood en even later wandelt hij weer rond? Dacht ik niet.
4 Werk in tijdsblokken. Zal soms wel werken. Voor mij niet. Als ik inspiratie heb ga ik niet verplicht na de vogeltjes kijken maar schrijf door.
5 Zorg inderdaad voor een goede werkplek en als je de het kan een tweede scherm op je pc. De aangegeven tools zal ik proberen.
6. vroeger opstaan en later op het nest werkt lang niet voor iedereen. niet iedereen is een grote denker. met mijn ziekte ben ik blij dat ik 3 uur achterelkaar volhoud.
7 Stop met researching. Klopt wel maar soms dan weet je niet precies hoe het ook al weer zat. Schrijf dan door en markeer die plek bijv. door een tekst een andere kleur te geven zodat je het later gemakkelijker kunt vinden om aan te passen.
8 Sluit je zelf op. kan goed gaan. Ik weet ergens een ark die je een weekje kunt huren waar niemand bij kan komen.
9 Prima tip, ga offline. Ikzelf heb er niet veel last van want ik bekijk al die sociale media niet, maar er zijn anderen.
10 Spreek je boek in. dat kan alleen als je precies weet wat je wilt schrijven. Als je aan het schrijven bent en een halve bladzijde later denk je, dat had niet zo gemoeten, dan staat het op op de band.
11 Bestel je eten maar niet online. Voor een keer kan het best maar maak er geen gewoonte van.
verder van punt 11 moet je zien wat je er mee kunt.
Ikzelf heb een maximum aantal woorden ( ongeveer ) wat ik heb uitgedacht en daar blijft het bij. als ik 3 uur langer voor het scherm zit is de opbrengt vrijwel niets want ik had er nog niet over nagedacht. Dus even wat anders doen werkt soms perfect. Een rondje fietsen doet vaak meer dan 3 uren naar het word werkblad te zitten turen. Ga gerust, als het kan, even naar pa of ma, oom of tante. je kunt echt niet 168 uur per week productief zijn. Probeer je weel aan de Rutteregels te houden.

Elke Cyrys

Tof om van tijd tot tijd weer eens onder ogen te krijgen hoe ik het beter kan doen. Dank je wel
Yordi.

Kana

Heel goede tips Yordi , dank je. Ik moet mijn tijd inderdaad goed aanpassen, anders komt mijn boek nooit.

Liesbeth Jochemsen

Geef jezelf een tijdslimiet. Als de tijd om is, mag je niet meer schrijven.
En leg de telefoon buiten zicht en hoorafstand.

Joep

In je reactie gooi je alleen maar blokkades op en leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Het is jou leven jouw boek. Zorg er dan ook voor dat het er komt.

Peter

Prima tips. Handig dat er ook links bij zitten voor extra info.
Overigens: schrijven hoeft niet altijd solistisch te zijn. Een co-auteur kan enorm stimuleren. Zowel met fictie als non-fictie, is mijn ervaring.
Voor fictie heb ik ook goede ervaring met werken in een schrijfgroep. Zoals Elly Godijn in Hoorn die organiseert. Leerzaam, leuk en vooral ook: heel productief!

Siebren Aukema

Hoe kom je er bij dat ik blokkades opwerp. In de 11 mogelijkheden krijg je blokkades.
Blokkeer je zelf niet door verplicht x minuten pauze te nemen. Als je weet wat je wilt schrijven voel je dan niet verplicht om opeens pauze te nemen omdat de kookwekker rinkelt. Werk dan door. Maar als je het even niet weet, loop er dan even uit.
Ga niet verplicht uren per week extra werken want dan krijg je een bedroevend resultaat.
Iedere dag voer van een bezorgservice bestellen? Ik zou het niet doen. Maak gewoon vers eten.
Wees verantwoordelijk voor je eigen boek en zeg niet dat je niets meer mag doen omdat je moet schrijven.
Schuif niet af. Werk voor jezelf en niet voor een ander. Iemand anders werkt ook niet voor jou.

Siebren Aukema

Dat moet je wel kunnen ikzelf kan wel midden in een zin stoppen als dat moet maar de meesten kunnen dat niet. dank niet de kookwekker is gegaan, dus de aardappels zijn gaar, of de pizzabezorger staat voor de deur. velen moeten toch wel een alinea of verhaaldeel afmaken. trek je niets een van die kookwekker.
Als het je gelukkig maakt, dan zet je de telefoon gewoon uit.

Henkjan

Het slot intrigeert mij. Je het 72 uur per week over. die zou je kunnen gebruiken voor je boek met als eindregel:
Zodat jij je boek eindelijk echt kunt uitgeven!

Echter er moet wel een uitgever zijn! Niet een drukker die boeken per stuk print als er een bestelling is want hoe moet je de wereld laten weten dat jij je boek af hebt. Ja ik ken de verhalen. Maak een website. Ga bij de boekwinkels langs. Houd lezingen. Publiceer in kranten. Maar al onbekende schrijver krijg niet niet snel poot aan de grond. Ga naar SBS als een een vervelende ziekte hebt en schrijf daar een boek over. Dan kom je even in de publiciteit maar dan heb je nog steeds niet een uitgever alleen een drukker.
Hoe vind je een uitgever.
Misschien moet de schrijver van het artikel hier een volgende keer over schrijven

Ton Van Der Heijden

Hi Yordy dat is duidelijk.
Wij kennen elkaar al enkele jaren en heb je steun, tips en adviezen zeer gewaardeerd.
Tips over opmaak en bv lettertypes waren welkom. Advies was Book Antiqua .11
Witte boven_ en onderruimte., is ook een punt van aandacht.

Hub. Handels

Inspreken is een goed idee. maar behalve uittypen of laten uittypen, heb ik teksten en ideeën ingesproken op Google docs. De gesproken tekst wordt netjes 'uitgetypt' in een document. Superhandig. Alleen van vreemde namen van karakters kan Google geen chocola maken. Nederlands werkt prima. Probeer het eens uit. Gewoon op je smartphone. Altijd bij de hand ;)

Anneke Drese

Mijn boek "Een Brabantse Geschiedenis - deel I" (en nu al bijna deel II) zat al jarenlang als een idee in mijn hoofd, voordat het schrijven er daadwerkelijk van zou komen, want er waren inderdaad altijd eerst andere dingen te doen (als onder punt 11) en mijn geschiedkundig onderzoek was ook nooit helemaal af (als onder punt 7).
Op die manier kan je jarenlang bezig blijven met niets op papier zetten en op een dag heb ik ineens besloten daar een einde aan te maken. Eenmaal begonnen met schrijven, stond ik er zelf versteld van hoe gemakkelijk alles uit mijn toetsenbord vloeide en hoe meer ik schreef, hoe meer plezier ik kreeg in het schrijven zelf. De verhalen schenen zichzelf te schrijven, vooral op dagen van bijzondere inspiratie en inzicht.
Nu was dat natuurlijk ook niet altijd het geval; ik heb ook weleens achter de computer gezeten dat er helemaal niets uit mijn handen kwam en dan moet je jezelf niet forceren, want die bladzijden haal je dan later toch weer weg, met de teleurstelling, dat je zo hebt zitten klungelen!
Mijn advies is ook, dat je anderen niet te vroeg moet laten weten, dat je bezig bent met een boek schrijven, want dan krijg je de eindeloze vragen, zoals: "wanneer komt je boek uit; is je boek nu al bijna klaar; ben je nog steeds met dat boek bezig"?. Het is beter om anderen dit pas te laten weten aan het einde van je schrijven, zodat de verrassing veel groter is als je boek niet lang daarna uitkomt en ze een prachtig exemplaar in handen gedrukt krijgen, dat je met hulp van Pumbo voor elkaar gekregen hebt!!

Els

Samen schrijven is superproductief. Bijvoorbeeld in het Online Schrijfcafé van 100 Jaar Na Vandaag. Dat werkt voor mij stimulerend en met mij, nog twintig anderen. Je zit dan niet meer als enige te ploeteren op je stuk.

Anneke Drese

Zoals ik op 27 april jl al opmerkte, dat mijn tweede boek er bijna was; dat boek is er nu: "Een Vreemde Brabantse Geschiedenis - Deel II"

Ik heb nu twee prachtige boeken, gebaseerd op schiedkundig onderzoek; met foto paginas en copieen van oude documenten achter ieder hoofdstuk.

Schrijven moet wel enigszins in je bloed zitten, maar met hulp van Pumbo, kom je er heus wel !

Manda Van Der Zon

Wat een goede tips. Een aantal pas ik reeds toe. Een paar ga ik proberen. En inderdaad staan er ook een paar tips bij die voor mij niet werken. Maar iedereen kan eruit halen wat hij/zij wil.

Saskia

Goede tips, een aantal ga ik zeker gebruiken. Dank je wel. Ik werk regelmatig in de plaatselijke bibliotheek. Omgeven door boeken geeft genoeg inspiratie! Naslagwerken liggen bij de hand en ik word niet afgeleid door huiselijke taakjes die liggen te wachten.

Reactie toevoegen