Deze maand hebben we Reinder Postma – auteur van het boek ‘De gezonde Routine Methode’ – geïnterviewd. Met zijn boek hoopt hij de lezer te inspireren anders om te gaan met voeding en beweging, om zo een blijvend resultaat te bereiken. Zijn methode richt zich dus niet op het behalen van kortetermijndoelen, maar op persoonlijke groei en het aanleren van nieuwe routines. Bekijk de video als je benieuwd bent naar de ervaringen van Reinder Postma met het schrijven, uitgeven en promoten van zijn boek.

Image
reinder-postma-gezonde-routine-methode
Remote video URL

Hieronder vind je de transcriptie van het interview, voor als je de voorkeur geeft aan lezen.

 

“Mijn naam is Reinder Postma, ik ben health coach. Ik begeleid dagelijks mensen bij het ontwikkelen van een blijvend gezond gewicht en een goede conditie en ik heb dit boek geschreven, ‘De gezonde Routine Methode’, waarmee ik mensen inspireer en activeer om een gezond leven, op basis van gezonde voeding en effectieve training, structureel onderdeel te laten worden van hun leven. Dus niet even tijdelijk een projectje om acht kilo af te vallen of om even heel fit te worden, maar om structureel, consequent gezond te leven en op basis daarvan automatisch een gezond gewicht en goede conditie op te bouwen. Gezond leven wordt daarmee echt onderdeel van de persoon zelf, dus het gaat eigenlijk om persoonlijke groei en verandering, veel meer dan over calorieën tellen en jezelf naar de sportschool slepen.”

 

Wat was voor jou de drijfveer om dit boek te schrijven?

“De drijfveer voor dit boek is allereerst mijn eigen persoonlijke verandering. Tot zeven jaar geleden was ik zelf ernstig wietverslaafd en was ik ook vijftien kilo zwaarder. Mijn hele leven was eigenlijk één grote puinhoop en ik had veel verandering nodig. Ik ben toen opgenomen in een kliniek, een verslavingskliniek, en daar heb ik geleerd om mezelf te veranderen, om te groeien als mens en als zodanig die ongezonde levensstijl van wiet, alcohol ook, sigaretten, relatief weinig trainen… Dat deed ik nog weleens, maar dat kon ik eigenlijk ook allemaal niet meer volhouden. Sport was namelijk altijd wel een heel belangrijk onderdeel in mijn leven geweest, maar dat werd steeds minder natuurlijk. Ik had veel verandering nodig en dat heb ik opgepakt in die kliniek. Ik heb daar een methode geleerd, het 12-stappenplan, of laat ik het zo zeggen: daar ben ik in terechtgekomen. Met behulp van het 12-stappenplan heb ik mijn hele leven om weten te draaien en dat hield eigenlijk daarna niet op bij het afkicken van mijn drugs. Toen ik terugkwam in Amsterdam wilde ik verder met sport en voeding. Sporten was altijd een heel belangrijk onderdeel van mijn leven geweest en ik kwam erachter dat ik daarmee verder wilde. Ik had lang in de corporate wereld rondgelopen, niet echt carrière weten te maken. Met name door die verslaving kwam ik gewoon geen stap verder. Dus een jaartje hier werken, een jaartje daar… Ik wilde terug naar de basis en de basis was bij mij sport. Daar eigenlijk heel snel, nadat ik mijn certificaten daar ook in behaald heb, mee aan de slag gegaan in Amsterdam en al vrij snel had ik daar een leuke klantenkring in. Ik merkte al heel snel – om even terug te gaan van: wat heeft mij nou gedreven om dit boek te schrijven – dat heel veel mensen die willen afvallen of fit willen worden ook die verandering nodig hebben en die persoonlijke groei. Veel meer dan alleen maar ‘ik wil nu acht kilo kwijt’ of ‘ik wil fitter worden’. Dat is aan het eind van de rit wel wat je wilt, maar als je dat wilt bereiken en het duurzaam wilt bereiken en het over vijf jaar nog wilt hebben, dan is er meer nodig. Dan zul je je voor moeten bereiden op wat er komen gaat. Dan moet je weten wat voor weerstanden er zullen zijn binnenin jezelf en van buitenaf en zul je echt kritisch naar jezelf moeten zijn en je oude gewoontes durven los te laten, zodat er ruimte komt voor nieuwe die op termijn – en dat is voor heel veel mensen heel moeilijk om in eerste instantie te begrijpen – die op termijn heel prettig gaan voelen. Niet meteen, want als jij nu zo verkikkerd bent op je stuk chocola iedere avond, dan kan ik jou wel zeggen dat je daarmee moet stoppen, maar dat levert jou nu niet meteen een goed gevoel op.”

 

Wanneer is het boek uitgekomen en hoe lang heb je eraan gewerkt?

“Mijn boek is uitgekomen afgelopen november 2016. Toen heb ik het af weten te ronden. Ik ben er in totaal ongeveer vijftien maanden mee bezig geweest. Ik heb het naast mijn werk geschreven in de avonduren, in de ochtenden… en ik moet zeggen dat het best een enorme klus is geweest. Vooraf dacht ik dat het sneller zou gaan. Achteraf denk ik dat het niet sneller had gekund, omdat het – als ik daar nu op terugkijk – het is niet alleen maar een kwestie van aan tafel zitten en schrijven. Heel veel elementen – in ieder geval van mijn boek – hebben gewoon ook tijd nodig gehad om in te dalen als het ware, als een soort van wijn die moet rijpen. Daardoor heeft het eigenlijk wat langer geduurd dan ik vooraf voor ogen had. Maar ja, het was ook mijn eerste boek, dus in dat opzicht was het ook gewoon een heel interessant proces om dat zo zelf aan den lijve te ondervinden.”

 

Wat is voor jou de essentie van schrijven als je daar zo op terugkijkt?

“De essentie van het schrijven voor mij is dat ik heel nauwkeurig en precies woorden kies voor datgene wat ik wil vertellen. Dat is heel logisch natuurlijk, maar dat vond ik toch wel een heel uitdagend verhaal. Ook omdat ik dat graag goed wil doen en het ook simpel wil houden, zodat het leesbaar blijft. Dan is dat toch wel echt hetgeen wat… Je kunt het niet nog een keer doen, het staat er en dan moet het goed zijn. Ja, je kunt natuurlijk nog eens een herziene versie hebben, maar dat is dan versie twee. Dus met name echt de vinger op de plek leggen met een beperkt aantal woorden, dat is voor mij wel echt de essentie van het schrijven.”

 

Wat kan het schrijverschap moeilijk maken?

“Het schrijven… er zijn een aantal dingen die voor mij in ieder geval het schrijven moeilijk hebben gemaakt. Dat zijn onder andere omgevingsfactoren zoals tijd. Ik heb een hele drukke agenda. Ik heb dit boek geschreven naast mijn werk. Ik werkte al vijftig, zestig uur in de week. Ik heb drie kleine kinderen die ook veel tijd vragen, een vrouw natuurlijk die wat aandacht wil en die ik dat ook wil geven. Maar ja, iets in mij dreef mij voort om dit toch nu te doen en dus toch tijd maken in mijn agenda. Het tweede punt is: als je dan tijd hebt, had ik ook wel rust nodig. Dus ik heb echt heel bewust plekken opgezocht… bijvoorbeeld op mijn gym hebben we een kelder, daar komt geen daglicht in, maar ik hoor heel in de verte af en toe eens een tram voorbijlopen, maar voor de rest ook helemaal niks, en daar heb ik heel vaak zaterdagochtenden vanaf vijf, zes uur ’s ochtends tot elf, twaalf uur ’s middags gezeten om gewoon mijn uren in alle rust te kunnen maken… en ook ’s avonds laat. De laatste maanden ook nog wel tot in de nacht en heel vroeg weer op. Dus tijd en rust. Twee karaktereigenschappen die het voor mij moeilijk hebben gemaakt – of uitdagend, laat ik het zo zeggen – is dat ik ongeduldig kan zijn, dus heel graag de ideeën die ik heb vandaag uitgewerkt wil hebben. Sommige hoofdstukken gaan heel snel, maar soms ben je ook met een alinea dagen bezig, terwijl je hem aan het eind van de rit ook nog schrapt. Dus dat is heel gek. Dus geduld en een andere eigenschap die het voor mij uitdagend gemaakt heeft, is dat ik het graag heel goed wil doen, tegen het perfecte aan. Totdat je er op een gegeven moment achter komt – en dat is natuurlijk met alles zo – dat niets perfect is en het boek ook zeker niet en het ook nooit gaat worden en op een gegeven moment moet er wel een punt achter. Dat is voor mij ook een heel uitdagend moment geweest om ook daadwerkelijk te zeggen: dit is meer dan goed genoeg zo en ik zet hier die punt.”

 

Een eigen boek uitgeven – dus niet alleen maar het schrijven, maar het hele proces eromheen – hoe heb je dat beleefd?

“Het proces van zelf uitgeven van een boek is voor mij eigenlijk heel soepel verlopen. Ik heb een gesprek gehad met een uitgever en dat heeft tot niets geleid. Toen ben ik eigenlijk meteen gaan kijken wat de alternatieven waren en ik kwam vrij snel bij Pumbo uit. Dus overlegd met hen en dat beviel me eigenlijk wel. Ja, goed. Ik ben zelf ook wel redelijk autonoom, ik ben zelfstandig ondernemer, en ik had geen zin om te wachten op een uitgever die het wel of niet zag zitten in mijn boek. Ik wilde het sowieso schrijven en uitbrengen. Natuurlijk zullen daar wat voordelen aan vastzitten, maar die wogen voor mij absoluut niet op tegen de voordelen die ik nu zag om dit alleen te doen met Pumbo en ik had het helemaal in eigen hand. Ik ben daar heel tevreden over.”

 

Wanneer ben je begonnen met de promotie?

“De promotie van mijn boek ben ik mee begonnen… eigenlijk pas de laatste weken voordat mijn boek uitgebracht zou worden, dus ergens half oktober. Dat is wat laat kwam ik later achter. Dat had ik wat eerder kunnen doen. De reden waarom ik er eigenlijk zo laat mee ben begonnen, dat komt omdat ik niet zeker wist… eigenlijk heel lang niet wist of en wanneer ik dit boek nou exact zou gaan afronden. Dat was voor mij toch… Iedere dag probeerde ik mijn werk te doen, of in ieder geval wekelijks, maar ik had niet een heel duidelijk tijdspad uitgestippeld. Dat kon ook gewoon niet met de agenda die ik daaromheen had. Dat neemt niet weg dat als ik nu opnieuw dit boek zou schrijven, dat ik daar wel meer rekening mee zou houden, zodat ik toch al wat lijntjes hier en daar uit had kunnen gooien. Desalniettemin denk ik toch dat ik ook nu best een heel aantal goede promoties heb gehad voor mijn boek. Ik had bijvoorbeeld geen PR-strategie. Ik ben eigenlijk wel echt iemand van ‘hands-on’ en de dingen aanpakken op het moment dat ze zich voordoen. Dat past ook wel goed bij me. Ik heb een aantal dingen ingezet: social media natuurlijk, mijn eigen netwerk, mijn klantenkring natuurlijk ook die me daarbij geholpen heeft… en dat zijn wel de voornaamste zaken waarmee ik wat promotie heb kunnen doen. Om daar wat concrete voorbeelden bij te geven: via social media heb ik bijvoorbeeld een Facebook-pagina, ‘De Routine Methode’, aangemaakt. Daar post ik geregeld wat filmpjes op over wat actuele zaken rondom mijn methode en met betrekking tot voeding en training. Daarnaast… Instagram ben ik mee aan de gang gegaan. Dat zijn nog best wel zaken waar nog wat meer inhoud aan gegeven mag worden. Wat ik ook echt zelf actief ben gaan doen, is gewoon redacties aanschrijven. Dus echt redacties van verschillende dagbladen, magazines een mailtje sturen met mijn verhaal en de relevantie voor hun dagbladen of magazines. Daar heb ik ook leuke reacties op gekregen en ik heb er onder andere een mooi artikel in het NRC door gekregen. Ik kom uit het noorden van het land, Friesland. Ik heb daar een heel groot interview in zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant gekregen. Op die manier zijn er toch wel een heel aantal dingen op mijn pad gekomen. Nog een ander magazine wat mij geïnterviewd heeft voor een mooi artikel en ik verwacht dat daar nog wel wat meer dingen uit gaan komen.”

 

Wat adviseer je auteurs in spe op het gebied van schrijven en promotie?

“Een hele belangrijke tip die ik alle schrijvers onder ons wil geven die nu op dit moment bezig zijn met een boek, is eigenlijk een tip waar ik zelf heel veel aan gehad heb en die ik ontvangen heb van een klant van mij die zelf een heel aantal boeken geschreven heeft en met wie ik ook veel over dit boek gesproken heb en die merkte op een gegeven moment dat ik wel verder kwam, maar dat ik het ook moeilijk vond om het af te ronden. Wat hij heel duidelijk zei tegen mij op een gegeven moment: het moet af. Er moet op een gegeven moment een punt achter gezet worden. Het is… Ik merkte aan mezelf dat het makkelijk is om te verzanden in allerlei ideeën die er nog bij kunnen komen, die ook nog raakvlakken hebben, waar je ook nog op in zou kunnen gaan, maar op een gegeven moment is het ook: tot hier en niet verder en houd het bij wat je hebt. Misschien is dat dan mooie input voor een vervolg bijvoorbeeld. Een andere tip die ik nog weleens geef met betrekking tot het schrijven: wees niet bang om dingen te schrappen of uit je tekst te halen waar je misschien heel lang mee bezig bent geweest. Ik heb hoofdstukken… Ik heb er denk ik twee weken voordat ik het boek uiteindelijk naar de drukker heb gebracht nog een hoofdstuk wat er al die tijd in heeft gestaan, uitgehaald. Dat vond ik ongelooflijk, maar op een gegeven moment… Het is net alsof… het kan zijn dat als iets er al zo lang in staat, dat het een soort vanzelfsprekendheid is dat het er hoort en in zo’n eindfase word je nog weer eens des te kritischer naar: wat staat er nou exact allemaal overal en wat is de toegevoegde waarde van al die hoofdstukken? Wees niet bang om te schrappen, er toch nog dingen uit te halen. Meer is niet altijd beter, dus durf dat ook te doen. Een ander punt met betrekking tot een tip die ik nog wil geven met betrekking tot promotie, is – en dat heb ik op het laatst… ben ik eigenlijk pas nu recent mee begonnen – is: neem een promotor in de hand. Daar heb ik eigenlijk pas een week of vijf, zes geleden over gehoord, dat je dat ook gewoon kunt doen. Ik ben natuurlijk zelf heel actief bezig geweest met het schrijven van bladen en magazines et cetera, maar er zijn natuurlijk gewoon mensen voor wie dat dagelijkse kost is, die allemaal contacten hebben bij redacties, of het nou over dagbladen gaat, magazines of tv-programma’s. Natuurlijk betaal je die een fee, maar ik krijg wel de indruk dat dat meer dan de moeite waard is voor wat je ervoor terugkrijgt.”

 

Meer weten?

Meer informatie over het boek ‘De gezonde Routine Methode’ van Reinder Postma vind je op: www.boekenbestellen.nl/boek/de-gezonde-routine-methode.

Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen