Yes! De boeklancering van het boek waar je maanden aan hebt gewerkt, afspraken voor opzij hebt geschoven en bergen werk voor hebt verzet, is achter de rug. Het is nog te vroeg om te speculeren over hoe het je boek zal vergaan, maar één ding is zeker: dit moment zul je niet snel vergeten.
Ons advies? Geniet er met volle teugen van zolang het duurt, want als je dacht dat je nu op je dooie gemakje van je welverdiende rust kon gaan genieten, moeten we je teleurstellen. Het zou namelijk ontzettend zonde zijn als je de zogenaamde ‘buzz’ die je boeklancering heeft gecreëerd niet gebruikt om je boek bij je doelgroep terecht te krijgen.
Dit is niet het moment om lui achterover te leunen, maar juist het moment om gas bij te geven en om te voorkomen dat jouw boek een eendagsvlieg wordt. Met behulp van deze zeven tips gaat dat je ongetwijfeld lukken.
Een boek uitgeven is stap één, het tot een succes maken is stap twee. Als het goed is, ben je op het moment dat je boek wordt gelanceerd al geruime tijd bezig met promotiewerkzaamheden. Laat dit na je boeklancering niet versloffen, want in de periode na het uitkomen van je boek is promotie minstens zo belangrijk als in de periode ervoor.
In dit artikel vertellen we je waar je je aandacht na je boeklancering op moet focussen, zodat jouw boek niet in de vergetelheid raakt.
Tip 1: Houd je aan je beloften
Een inkoppertje, zou je misschien denken, maar veel auteurs vergeten zich aan de beloften te houden die ze in aanloop naar hun boeklancering hebben gedaan. Zodra hun boek begint te verkopen, is er opeens minder urgentie om bepaalde plannen uit te voeren; zeker wanneer die relatief veel tijd, geld of moeite kosten. Wat dat betreft zijn auteurs soms net politici…
Het is heel begrijpelijk dat je je liever op het verkopen van je boek richt als je merkt dat dit zijn vruchten afwerpt, maar niet zo eerlijk ten opzichte van je lezers als je hen van alles hebt beloofd. Op die manier maak je hen blij met een dooie mus en dat nemen ze je hoogstwaarschijnlijk niet in dank af. Het doet af aan je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid en zorgt ervoor dat je lezers zich bij het uitkomen van een volgend boek wel twee keer achter de oren zullen krabben voordat ze tot een aankoop overgaan.
Dus: heb jij de eerste kopers van je boek beloofd een gesigneerd exemplaar toe te sturen of te trakteren op een kleinigheidje bij hun bestelling? Doe dat dan ook!
Tip 2: Speel in op de ‘buzz’ die je boeklancering heeft gecreëerd
Als je onze adviezen hebt opgevolgd, heeft je boeklancering aardig wat ‘buzz’ gecreëerd. Met andere woorden: er wordt over gesproken. Er zijn lokale, regionale of misschien zelfs landelijke media op je boekpresentatie afgekomen, er zijn recensies van je boek verschenen en je lezers hebben de lancering van je boek opgepikt op social media.
Het is misschien ontzettend verleidelijk om van een afstandje toe te kijken hoe dit alles zich zal ontwikkelen, maar allesbehalve verstandig. Maak niet de fout om de ‘buzz’ die je boeklancering heeft gecreëerd links te laten liggen, maar speel hier waar mogelijk op in.
Dat kun je op verschillende manieren doen. Neem bijvoorbeeld deel aan online conversaties over je boek door over je boek te twitteren, door op Facebook met je doelgroep in gesprek te gaan of door te reageren op recensies of berichten over je boekpresentatie. Heb je een eigen website? Vergeet dan niet om je lezers te betrekken bij alles wat er na je boeklancering op je afkomt door daarover te bloggen. Het uitsturen van een extra persbericht of het versturen van een mailing naar boekhandels kan ook helpen om je boek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.
Leg de focus in al je off- en online uitingen op het toevoegen van waarde. Als jij een positieve indruk bij je (potentiële) lezers achterlaat en iets extra’s voor hen doet, zijn ze sneller geneigd dat ook voor jou te doen.
Tip 3: Zoek het hogerop
We zeggen het wel vaker: begin klein en bouw langzaam uit. Natuurlijk is het goed om voor het hoogst haalbare resultaat te gaan, maar als je net je eerste boek hebt uitgegeven, is het niet realistisch om te verwachten dat je binnenkort bij Matthijs van Nieuwkerk mag aanschuiven.
Waarschijnlijk heb je je persbericht of de uitnodiging voor je boekpresentatie voornamelijk naar lokale en regionale media verstuurd en ben je al wat blij als zij een artikel, blogbericht of recensie aan je boek wijden – en terecht.
Wanneer er eenmaal door lokale of regionale media over je boek is bericht, kan het echter geen kwaad om het hogerop te zoeken en om de volgende stap te zetten naar meer bekendheid voor je boek. De berichten die zij over je boek hebben gepubliceerd, kun je namelijk uitstekend gebruiken om meer gezaghebbende media aan te schrijven en voor je boek te interesseren.
Als andere partijen al een positief oordeel over je boek hebben geveld, zien de grote jongens dit – bewust of onbewust – als ‘social proof’ ofwel ‘sociaal bewijs’ en is de kans dat ze een blik op je boek werpen aanzienlijk groter dan wanneer ze het zonder context moeten beoordelen.
De citaten van lokale en regionale pers kun je trouwens ook op de achterkant van een eventuele volgende druk van je boek plaatsen, om ook bezoekers van de boekhandel ervan te overtuigen dat jouw boek de moeite waard is.
Tip 4: Deel je ervaringen
Sommige auteurs kunnen zich dit maar moeilijk voorstellen, maar veel lezers staan te springen om achtergrondinformatie over jou en je boeklancering. Wanneer je hen eenmaal zover hebt dat ze zich betrokken voelen bij je boek, bijvoorbeeld omdat je hen per e-mail of via je blog op de hoogte hebt gehouden van de totstandkoming ervan, is hun honger naar informatie nauwelijks te stillen. Maak daar dankbaar gebruik van door je ervaringen ook na je boeklancering met hen te delen.
Wat dat betreft kun je een haast ontelbare hoeveelheid verschillende kanten op. Vertel hen bijvoorbeeld wat het zelf uitgeven van je boek je heeft geleerd, wat je de volgende keer anders zou aanpakken, tegen welke problemen je bent aangelopen en hoe je die hebt opgelost en welke tips je auteurs met dezelfde ambities zou willen meegeven.
Reken maar dat er tussen je lezers ook andere schrijvers in spé zitten die er stiekem van dromen om hun eigen boek uit te geven, dus als je hen wegwijs kunt maken in de boekenbranche, zullen ze dat ongetwijfeld waarderen.
Tip 5: Vraag om reviews
Het is een gevoelig onderwerp: vragen om reviews. Veel auteurs maken het er zich relatief gemakkelijk van af door alleen hun directe omgeving om reviews te vragen of door er alleen vluchtig aan te refereren tijdens hun boekpresentatie. Dat je je er niet prettig bij voelt om keer op keer om reviews te vragen – en dan ook nog eens via verschillende kanalen – is volkomen begrijpelijk, maar eigenlijk zou dit je er niet van moeten weerhouden om het te doen.
Als je boek veelvuldig positief is beoordeeld op websites als Bol.com, Boekenbestellen.nl of Managementboek.nl, zorgt dit er namelijk niet alleen voor dat meer mensen je boek weten te vinden en het een kans geven, maar investeer je ook in de geloofwaardigheid van jezelf en je boek op de lange termijn. Positieve reviews vertalen zich normaal gesproken namelijk in meer verkopen en dat heeft een exponentiële werking.
Geneer je dus niet om je lezers en personen uit je eigen netwerk regelmatig te vragen of ze al een review over je boek hebben achtergelaten. Dit kan bijvoorbeeld per e-mail of via je website of socialmediakanalen. Verloot desnoods een prijs onder degenen die op je verzoek zijn ingegaan, zoals Bol.com dat zelf doet met cadeaubonnen.
Tip 6: Ga op tournee
Je boekpresentatie is natuurlijk een mooie gelegenheid om met potentiële lezers in contact te komen en om je doelgroep te ontmoeten, maar niet de enige. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om met je boek op tournee te gaan? Dit is namelijk niet alleen voorbehouden aan bekende auteurs en hoeft helemaal niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn.
Ook als debuterende, zelfpublicerende auteur kun je buitenshuis meer aandacht voor je boek proberen te genereren. Als je het slim aanpakt, begin je hier kort na je boeklancering mee. Organiseer bijvoorbeeld signeersessies of voorleesmiddagen of geef presentaties of workshops over het onderwerp van je boek.
Benader hier in eerste instantie lokale en regionale instanties voor, aangezien zij vaak de eerste zijn om toe te happen als het om een boek van een auteur uit de omgeving gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekhandels, bibliotheken, buurthuizen of cafés.
In plaats van een reguliere tournee in de fysieke wereld, kun je ook een online tournee organiseren om je lezers geboeid te houden of om een nieuw publiek te bereiken. Geef bijvoorbeeld een webinar waar je op Facebook reclame voor maakt of laat jezelf interviewen en publiceer het resultaat op je website. Of je nu graag de straat op gaat of liever thuisblijft: aan mogelijkheden geen gebrek!
Tip 7: Netwerk met andere auteurs
Een schrijversbestaan is een eenzaam bestaan, hoor je weleens. Daar zit een kern van waarheid in, want als auteur werk je voornamelijk alleen en de meeste auteurs doen dat vanuit huis en niet in het gezelschap van collega’s. Toch kom je als auteur heus wel eens met andere auteurs in contact, bijvoorbeeld tijdens je boekpresentatie (of die van iemand anders), op schrijfgerelateerde beurzen of evenementen of online.
Zorg ervoor dat je in ieder geval een aantal collega-auteurs in je netwerk hebt en houd het contact met hen warm. Netwerken met andere auteurs is namelijk niet alleen verstandig omdat je veel van elkaar kunt opsteken, maar ook omdat je elkaar kunt helpen bij de promotie van elkaars boek en aanverwante producten, zoals cursussen of workshops.
Bovendien kan het geen kwaad om af en toe van gedachten te wisselen met iemand die in hetzelfde schuitje zit en aan een half woord genoeg heeft als het aankomt op de uitdagingen waar iedere auteur mee te maken krijgt.
Zó overleeft jouw boek na je boeklancering!
Deze tips geven natuurlijk geen garantie op succes, maar als je al deze adviezen in de praktijk brengt, is de kans dat je boek de periode na de lancering overleeft in ieder geval beduidend groter.
Samenvattend kunnen we stellen dat het belangrijk is om je doelgroep ook na je boeklancering bij je doen en laten te betrekken, dat je niet bang moet zijn om je bereik uit te breiden of om je lezers om een gunst te vragen en dat je van het momentum dat je boeklancering heeft gecreëerd moet profiteren door ook vlak daarna in de promotie van je boek te investeren. De term ‘pappen en nathouden’ klinkt wellicht wat oneerbiedig, maar vat wel goed samen wat je na je boeklancering te doen staat: houd de aandacht vast!
Heb jij nog andere tips voor auteurs die hun boeklancering net achter de rug hebben en zich afvragen welke stappen ze daarna het best kunnen zetten? Deel ze hieronder! Ook naar je eigen ervaringen zijn we razend benieuwd.
Welke acties heb jij na je boeklancering ondernomen?
Comments
Het zijn hele nuttige tips en hoewel ik de meeste al kende en in de praktijk in het ene geval met meer en het andere geval met minder succes heb toegepast, is het goed om ze nog eens te lezen. Goed dat jullie dit soort informatie met ons delen.
Wat een fijn artikel! Komt op t goede moment. Zit in de laatste fase van mijn boek een hoop het in december uit te brengen. En is t nu dus handig al rekening te houden met deze tips.... Thnx!
Dank voor de tips. Bruikbaar, zinnig, werkbaar!
Heel inspirerend en informatief. Bedankt voor het delen.
M,
Mijn eerste boek is, volgens de lezers, een succes. Alleen maar positieve reacties. De prijs is, lijkt mij, te hoog. Ongeveer € 24 per exemplaar. Dit is teveel voor een boek van een onbekende schrijver. Alle kranten en tijdschriften in Nederland en Belgie aangeschreven. Alleen leuke reacties en daadwerkelijke aandacht van twee plaatselijke kranten.
Volgens Google kampen veel beginnende schrijvers met dit probleem. Beste reactie is nog een boek schrijven. Heb ik gedaan. Zo gauw als het gecorrigeerd is volgt wordt met de publicatie als E-book begonnen. We zullen zien. Inmiddels ben ik aan mijn derde boek begonnen en hoop dit volgend jaar om de tijd te publiceren.
Adriaan Hage.
Dat is fijn om te horen, Hans. Bedankt en graag gedaan!
Wat leuk! Spannend dat je boek bijna uitkomt. Veel succes met de lancering én in de periode daarna!
Graag gedaan, Jules! Bedankt voor het compliment.
Hartelijk dank, Gea!
Hartelijk dank voor je reactie, Adriaan. Een verkoopprijs van €24,- is inderdaad aan de hoge kant voor een boek van een debuterend auteur. Fijn dat je ervan hebt geleerd en goed dat je door bent gegaan met schrijven. Veel succes met je nieuwe boek!
Goede tips. In het verleden al 2 delen van mijn fantasie trilogie 'De geheimen van Imh' en een gedichtenbundel uitgegeven, maar toen stopte mijn uitgever met haar bedrijf. Inmiddels een nieuw onderdak gevonden met als resultaat dat binnenkort niet alleen het 3e deel van de trilogie en een 2e gedichtenbundel uitkomen, maar dat ook de 3 eerdere boeken opnieuw uitgebracht worden. Elk beetje hulp is dus welkom.
Fijn dat je inmiddels weer met je boeken onder de pannen bent, Nico! Mochten wij je nog ergens bij van dienst kunnen zijn, dan horen we het graag.
Ik heb mijn boek bij Pumbo laten drukken, verder heb ik het hele proces in eigen hand gehouden, veel gebruikt gemaakt van social media en de regionale schrijvende pers.
Tevens een expositie rondom het boek opgezet , welke veel belangstelling trok.
Dit alles resulteerde in de verkoop van de hele oplaag van 500 exemplaren binnen één dag na de opening van de expositie.
Nadien (tot op de dag van vandaag) nog zoveel vraag gehad dat een oplaag van 800 exemplaren met gemak gehaald had kunnen worden.
Aangezien ik (met de vermelding "op=op") van te voren vermeld had dat er 500 exemplaren gedrukt zouden worden en dat er geen tweede druk zou komen, moest ik mij daar aan houden.
De reacties op het lezen van 'Innerlijke Bereidheid' (Wie ben ik echt?) zijn buitengewoon. Het blijkt een zeer rijk document te zijn, die velen persoonlijk raken en inzicht geven in zichzelf door bewustwording en verandering. Reactie lezer: 'Het boek ervaar ik als een zaadje dat ter plekke, al lezend, voor mijn ogen tot bloei komt. Dit is groot nieuws, wereldnieuws! Dit is waar het werkelijk om gaat!' (A.B. te Amsterdam). Mailingen werden verzonden, boeken verstuurd, Facebook uitgeprobeerd, etalages ingericht en lezingen werden gehouden.
De auteur/uitgever is helaas vele maanden uit roulatie geweest vanwege ziekte maar volledig hersteld. De auteur/uitgever zoekt thans een ervaren marketingdeskundige, die hem proactief kan ondersteunen bij de PR in brede zin. Wie heeft de gouden tip? Het zal relatief veel kunnen opleveren. Het gaat de auteur/uitgever niet om de verdiensten, maar om de boodschap van het boek!
Goed om te horen dat je zo veel positieve reacties op je boek hebt gekregen, Jan! Kort geleden hebben we de dienstverlenerssectie op onze website uitgebreid, zie: https://www.pumbo.nl/diensten/partners. Hier vind je nu ook PR- & promotieprofessionals, auteursbegeleiders en schrijfcoaches die je misschien kunnen helpen. Veel succes!
Goeie tips! Ik word regelmatig gevraagd workshops te geven sinds mijn boek uit is. De laatste keer heb ik gevraagd aan de boekwinkel om minimaal 10 boeken af te nemen. Het is een behoorlijke tijd en materiaal investering...Is het eigenlijk gebruikelijk om hier een bedrag voor vragen? Met vr gr een debutant
Bedankt voor je vraag, Bonny! Voor zover wij weten is het niet gebruikelijk hier een bedrag voor te vragen, omdat de boekhandel jou als het ware de mogelijkheid biedt reclame te maken voor je boek. We kunnen het echter mis hebben, dus je kunt altijd even bij de boekhandel peilen hoe die hier tegenover staat. Succes!
Originele en nuttige tips Fabianne! Ik verwijs naar jouw site in mijn blog van deze week over boekpromotie. Zie www.boekjeopenoverschrijven.nl
Bedankt voor de complimenten en succes met je boekpromotie!
Nuttige tips die mooi op tijd komen
Hartelijk dank voor alle reacties op de 7 punten van Yordy Spoor en alle schrijvers die daarop geantwoord hebben. Ik ben met twee boeken bezig. Het eerste boek (bijna 500 blz., 7 jaar aangewerkt - niet dag in dag uit hoor), gaat 7 mei 2018 in de promotiefase. Het tweede hoop ik enige weken daarna. Ik heb dan ook met belangstelling alle opmerkingen daarover gelezen. Mijn grote werk is een autobiografie waar mijn huidige vriendin in een laatste hoofdstuk ook in voor komt. 6 mei geeft zij een familiefeestje om te voorkomen dat gelijk alle familieleden haar ins en outs in relatie tot mij te weten komen heb ik beloofd (in overleg met haar) de promotie uit te stellen tot na het feestje. Mijn autobiografie gaat over mijn relaties, die niet allemaal vlekkeloos zijn verlopen, behalve dan die over mijn (laatste) vriendin, als mooie afsluiting. Printing on demand geeft meer werk dan ik gedacht had, maar door Yordy en Pumbo wordt ik heel goed in al die stappen geholpen.
Hallo PUMBO
Eerst en vooral dank voor de mails met raadgevingen die ik van jullie al gekregen heb, helemaal anders dan bij Create and SHOP my books, hier in België, waar mijn twee boeken al gepubliceerd staan, en die ondertussen zowat in de vergetelheid geraakt zijn nadat familie en vrienden er een besteld hadden. Via internet is er geen verkoop, mede door de dure verzendkosten.
Is het mogelijk om mijn boeken naar jullie te sturen, misschien is er in Nederland meer interesse voor boekenshops op internet.
Mijn boeken zijn biografieën, de titels,' Andere tijden' en ' Brieven aan de overkant'.
Met vriendelijke groeten
Mariette Van Hemelrijck
Als je zelf de rechten bezit dan kun je ons de bestanden toe sturen. Succes!
Hiiii!! Dat doen jullie goed. Super handige tips. Daar kan ik wat mee. Over enkele maanden (januari/februari 2019) mag ik mijn eerste boek lanceren ‘De Beste Verliezer’. Méga spannend. Maar vooral heel erg tof 🍀
Thnx voor de tips. Sowieso goede site met veel nuttige info. Merci!!
Beste groet,
Henk-Jan Koershuis
De Beste Verliezer
👍🏻Graag gedaan! 👍🏻
Heel nuttige tips ! bedankt!
Reactie toevoegen