Eindelijk, je bent klaar om je boek te laten drukken! Maar net als de inhoud, wil je dat jouw boek zo gepersonaliseerd mogelijk is. Dat kun je op verschillende manieren doen: Een mooie cover (laten) ontwerpen, en zelf je boekformaat, papiersoort en lettertype kiezen.
Een andere optie is je schutbladen te laten bedrukken. De schutbladen van je boek zijn de bladen waarmee de kaft van jouw hardcoverboek, wordt vastgelijmd aan het binnenwerk. In deze gids vertellen we je wanneer je je schutbladen kunt laten bedrukken en hoe je de bestanden hiervoor aanlevert.
In dit artikel:
Wat zijn schutbladen?
Welke boeken hebben schutbladen?
Wanneer kan ik mijn schutbladen laten bedrukken?
- Hardcover
- Paperback of ringband
Waarmee kan ik mijn schutbladen bedrukken?
1. Offset: Hardcover
2. Offset: Paperback
3. Offset: Ringband
4. Digitaal printen: Hardcover
5. Digitaal printen: Paperback
6. Digitaal printen: Ringband
Conclusie
Wat zijn schutbladen?
Voordat we de diepte induiken, bespreken we eerst wat schutbladen precies zijn. Schutbladen zijn de vellen papier waarmee het boekblok in de omslag wordt vastgemaakt. Schutbladen worden vastgezet met lijm.
Als je een hardcover boek openslaat, zie je als eerste het schutblad. Links zie je dat het schutblad is vastgelijmd aan de omslag. Hetzelfde zie je helemaal achterin het boek. Daar is het rechterblad vastgelijmd aan de omslag.
Zie het schutblad als een kaart die je kunt openslaan:
- De buitenkant (voorkant van de kaart) wordt tegen je boekomslag aangeplakt.
- De linker- en rechter binnenkant zie je als een spread, wanneer je het boek opent.
- De achterkant van de kaart zie je als je de eerste pagina omslaat.
Schutbladen zijn gemaakt van dikker papier en zijn vaak wit of crèmekleurig. Soms zijn de schutbladen gekleurd of bedrukt.
Welke boeken hebben schutbladen?
Er is soms nog wat verwarring over welke boeken schutbladen hebben. Hieronder leggen we het je uit welke boeken wel schutbladen hebben, en welke niet.
- Hardcover
Hardcoverboeken hebben altijd schutbladen. Zonder het schutblad kan het boek niet worden gemaakt, want het schutblad is de verbinding tussen de omslag en het binnenwerk.
- Paperback
Een paperbackboek heeft nooit een schutblad. Bij paperbacks lijm je het binnenwerk van het boek, met de rug van het boekblok, direct in de rug van de cover. Wanneer je het boek opent, zie je aan de binnenzijde het suflaatkarton van de cover, met daarin direct het boekblok.
- Ringband
Een ringbandboek heeft nooit een schutblad. Bij ringbandboeken stansen we direct in het boekblok gaten, en voegen we een sulfaatkarton voor de voor- en achterzijde van de cover toe. Vervolgens voegen we alles samen in een ringband.
Wanneer kan ik mijn schutbladen laten bedrukken?
We zeiden het net al: je kunt niet elk schutblad laten bedrukken. Hieronder leggen we je uit welke opties je hebt als je je schutblad wilt laten bedrukken.
- Hardcover
De schutbladen van een hardcoverboek kunnen niet altijd worden bedrukt.
Bij het offset drukken van hardcoverboeken (grote oplages, vanaf vierhonderd exemplaren) kun je de schutbladen wél laten bedrukken.
Bij deze drukmethode worden er voor ieder boek speciale drukplaten gemaakt. We stellen de machines speciaal in voor jouw boek. De schutbladen bedrukken we ook vooraf in grote hoeveelheden. Deze worden dus ook meteen in grote hoeveelheden verwerkt. De instellingen van de machines blijven altijd gelijk per oplage en titel.
Als je jouw hardcoverboek digitaal print (print on demand, kleine oplage, vanaf één exemplaar), kunnen de schutbladen niet worden bedrukt. Vanwege de verwerkingssnelheid van digitaal printen en de productiekosten, kunnen hardcoverboeken in dit geval niet compleet worden gepersonaliseerd.
Er wordt dan gebruikgemaakt van onbedrukte schutbladen. Deze schutbladen passen bij het gebruikte papier van het boekblok: Wit voor witte HVO- of MC-papiersoorten en crèmekleurig bij getinte papiersoorten als romanpapier.
- Paperback of ringband
Ook al heeft een paperback of ringband geen schutblad, je kunt de binnenzijde van de cover wel laten bedrukken. In dit geval wordt de achterzijde van het sulfaatkarton (dat de cover vormt) bedrukt.
Een overzicht ter verduidelijking:
Waarmee kan ik mijn schutbladen bedrukken?
Schutbladen kun je zowel zwart/wit als full colour bedrukken aan beide zijden. Je kunt ook PMS-kleuren gebruiken voor het drukken van de schutbladen.
Een paar ideeën van wat je allemaal kunt doen met je schutbladen of de binnenkant van je cover:
- Geef de schutbladen een andere kleur die eruit springt ten opzichte van je cover. Bij Pumbo kun je kiezen uit alle kleuren.
- Bedruk de schutbladen met een print die past bij je boek.
- Print een mooie quote, dankwoord, een ‘over dit boek’, of een biografie (achterin).
- Voor kinderboeken: ‘dit boek is van…’
1. Offset: Hardcover
We lazen net dat je je schutbladen kunt personaliseren als je je hardcoverboek offset laat drukken. Je personaliseert hier dan de pagina’s voor-, en achterin je boek.
Hoe moet je de schutbladen voor je offset hardcover aanleveren?
Lever alle schutbladen aan in pdf-formaat. Je schutblad heeft hetzelfde formaat als het binnenwerk, inclusief de drie millimeter afloop. Lever ze niet als spread aan, maar als vier pagina’s onder elkaar.
Dit is een overzicht van hoe de pagina’s naast elkaar zouden staan in het boek. Dit voorbeeld is voor de voorkant van het boek.
Pagina één is de zijde die aan de cover is vastgeplakt. Zo worden ook de overslagranden (lijmwerk en degelijke) van de cover mooi weggewerkt. Omdat deze zijde is vastgeplakt aan de cover, kun je deze niet bedrukken.
Pagina twee is de binnenkant van de cover. Aan de rechterkant heb je pagina drie. Deze twee pagina’s samen vormen een spread. Als je pagina drie weer omslaat heb je de achterkant, pagina vier.
Bij de achterkant van het boek is dit precies andersom:
Voor de schutbladen achterin is de laatste pagina (pagina vier) vastgeplakt aan de cover. Daarvan wordt de vierde zijde dus niet bedrukt. Ook voor deze schutbladen maak je een pdf-document met daarin vier pagina’s, maar in dit geval blijft pagina vier leeg.
Naast het bestand voor de schutbladen lever je een apart pdf-bestand aan voor de cover. Deze bevat een spread, met de achterzijde van het boek, de rug en de voorzijde van het boek. Zorg voor een overslag van negentien millimeter. Deze spread is de voorzijde van de cover.
Let op: Als je een wit of crèmekleurig schutblad wilt, hoef je geen bestanden aan te leveren.
2. Offset: Paperback
Zoals we net al zeiden, kun je bij een paperback geen schutbladen laten bedrukken, omdat het boek simpelweg geen schutbladen heeft. Maar je kunt de binnenzijde van de cover wél laten bedrukken (dit is eigenlijk hetzelfde, maar net iets anders).
Het ontwerp wordt direct op de achterzijde van het sulfaatkarton van de cover gedrukt.
Hoe moet je het bestand van je offset paperback aanleveren?
Omdat het hier niet gaat om schutbladen, hoef je geen apart bestand aan te leveren. Het coverbestand dat je aanlevert bestaat uit twee spreads:
- De eerste spread is de buitenzijde (de zichtzijde) van de cover.
- De tweede spread is de binnenzijde van de cover.
Beide spreads moeten voorzien zijn van drie millimeter afloop.
Het ontwerp mag zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde overlopen op de rug. Houd er wel rekening mee dat de binnenzijde van de rug uiteindelijk niet zichtbaar is, wanneer het boekblok in de cover is bevestigd.
Voordat het bestand gedrukt wordt, checken wij nog een laatste keer de rugdikte. We zorgen ervoor dat het gedeelte dat niet bedrukt hoeft te worden blanco blijft, zodat de lijm goed hecht. Je hoeft dus geen blanco-gedeelte aan te leveren.
3. Offset: Ringband
Ook een ringbandboek heeft geen schutbladen. Maar net als bij paperback, kun je de binnenzijde van de cover wél laten bedrukken.
Als je kiest om je ringbandboek via offset te laten drukken, kun je de binnenzijde van de cover laten bedrukken.
Hoe moet je het bestand van je offset ringband aanleveren?
Omdat het hier niet gaat om schutbladen, hoef je geen apart bestand aan te leveren. Het coverbestand dat je aanlevert bestaat uit twee spreads:
- De eerste spread is de buitenzijde (de zichtzijde) van de cover.
- De tweede spread is de binnenzijde van de cover.
Het bestand wordt bijna op dezelfde manier opgemaakt als de cover van een paperback. Alleen voeg je hier de afloop van drie millimeter voor de voor- en achterkant van de cover, óók in het midden van de spread toe. Dit is namelijk het gedeelte waar de ringband wordt geplaatst.
De zone die overblijft kan wit worden gehouden. Zowel de voor- als achterkant van de cover worden apart uitgesneden.
4. Digitaal printen: Hardcover
Bij digitaal printen kunnen de schutbladen van jouw hardcoverboek niet worden bedrukt.
5. Digitaal printen: Paperback
Als je jouw paperback aan de binnenkant van de cover wilt laten bedrukken, doe je dit bijna op dezelfde manier als bij offset.
Hoe moet je het bestand van je digitaal te printen paperback aanleveren?
Omdat het hier niet gaat om schutbladen, hoef je geen apart bestand aan te leveren. Het coverbestand dat je aanlevert bestaat uit twee spreads:
- De eerste spread is de buitenzijde (de zichtzijde) van de cover.
- De tweede spread is de binnenzijde van de cover.*
Beide spreads moeten voorzien zijn van drie millimeter afloop.
Op spread twee moet je de rug én vijf millimeter aan beide zijdes wit laten. Hier wordt het boekblok bevestigd aan de cover. Deze zone dient blijft onbedrukt, zodat de lijm die het binnenwerk met de binnenzijde van de cover verbindt, goed kan hechten.
*Let op: Bij digitaal printen lever je voor het ontwerp van de tweede spread een blanco zone aan aan. Deze wordt gebruikt voor het lijmen van de cover om het boekblok.
6. Digitaal printen: ringband
Als je kiest voor het digitaal printen van een ringbandboek, kun je de binnenzijde van de cover laten bedrukken.
Hoe moet je het bestand van je digitaal te printen ringband aanleveren?
Omdat het hier niet gaat om schutbladen, hoef je geen apart bestand aan te leveren. Het coverbestand dat je aanlevert bestaat uit twee spreads:
- De eerste spread is de buitenzijde (de zichtzijde) van de cover.
- De tweede spread is de binnenzijde van de cover.
Het bestand wordt bijna op dezelfde manier opgemaakt als de cover van een paperback. Alleen voeg je hier de afloop van drie millimeter voor de voor- en achterkant van de cover, óók in het midden van de spread toe. Dit is namelijk het gedeelte waar de ringband wordt geplaatst.
De zone die overblijft kan wit worden gehouden. Zowel de voor- als achterkant van de cover worden apart uitgesneden.
Conclusie
In deze gids vertelden we je alles over het bedrukken van schutbladen en de binnenkant van je cover.
Je kunt de schutbladen of de binnenkant van je cover bijna altijd personaliseren, behalve als je je hardcoverboek digitaal print. De manier waarop je je bestanden aanlevert verschilt per boek- en druksoort.
We hopen dat je na het lezen van deze gids een goed beeld hebt van wat er allemaal mogelijk is bij het bedrukken van schutbladen en de binnenkant van je cover.
Wil je meer weten over het aanmaken van je coverbestand in Indesign? Een praktische handleiding vind je in dit artikel. Ben je benieuwd hoe je een cover mooi kunt ontwerpen en waar je rekening mee moet houden bij je ontwerp? Check dan ons artikel over het zelf ontwerpen van je cover.
Je kunt een cover altijds gratis door ons laten ontwerpen. Als je bedrukte schutbladen wilt kunnen we ook hier een gratis ontwerp voor maken. Je staat er dus nooit alleen voor!
Heb je nog vragen of twijfels? Laat een comment achter of mail ons. We helpen je graag!
Reactie toevoegen