Het nieuwe jaar is begonnen. Een mooi moment om je dromen waar te maken, bijvoorbeeld het schrijven en uitgeven van je eigen boek. Maar hoe en waar begin je? Een groot project aanpakken is lastig, en een boek schrijven is ook nog eens zó persoonlijk dat het erg spannend kan zijn. In dit artikel geven we je zeven handige tips om meteen aan de slag te gaan, zodat je dit jaar jouw boek écht uitgeeft!

Image
Het jaar dat je eindelijk je eigen boek uitgeeft!

Je zit boordevol ideeën, maar op de één of andere manier komt het er niet van. En toch heb je besloten dat jouw boek er moet komen – gefeliciteerd, dat is stap één! En met deze onderstaande tips komt het dit jaar nog goed.

 

Tip 1: schrijven? Laat het los

Laat het los – het zijn misschien wel de meest gezongen woorden van menig vijfjarig meisje. De bekende woorden van Disneys hitfilm Frozen beheersen menig huishouden. En dat is niet zo gek, want het zijn mooie woorden, ook voor volwassenen. 

Je voelt die druk om te schrijven, maar daardoor bevries je juist (en krijg je misschien zelfs een writersblock). Voor velen zijn creativiteit en druk geen match made in heaven.

Laat het los! 

Juist door alles even te laten gaan – jij beslist hoe lang – voel je minder druk om te schrijven en warempel, de inspiratie en woorden beginnen te stromen. 

Doen: klap je laptop dicht, berg je notitieblok op en vergeet je boek voor een paar dagen. Speel met de hond, maak een wandeling, doe klusjes die al lang op je to-dolijst stonden en neem een warm bad. Je zult zien dat er ineens goede ideeën opkomen (en een hoop ideeën waar je he-le-maal niets aan hebt – dat is ook helemaal oké).

En als je het écht los hebt gelaten, merk je dat de woorden beginnen te stromen. Het moment om je tekstverwerker te openen en te beginnen met tikken. Geen computer bij de hand? Geen probleem. Met een moderne telefoon kom je er ook. Download een app om audio’s op te nemen, of nog makkelijker: Stuur jezelf een tekst- of audiobericht via WhatsApp.

Hopelijk zit je nu in je flow en is dit blijvend. Of misschien heb je zo’n ‘laat-het-los’-moment elke week nodig – dat verschilt per persoon. Je weet nu in ieder geval dat het werkt.

 

Image
Afleiding tijdens het schrijven

 

Tip 2: voorkom frustratie

Soms is het idee er, maar lukt het gewoon even niet. Laat het een paar dagen los. Daarna komt het waarschijnlijk soepel en snel uit je vingers. Zonder frustratie.

Zet je alles op alles om toch op die ene geplande dag te schrijven, dan komt er waarschijnlijk een waardeloos stuk uit waar de frustratie van afdruipt. Door jezelf de vrijheid te geven je planning aan te passen, en erop te vertrouwen dat de inspiratie écht komt, kun je rust vinden wat weer zorgt voor, jawel, creativiteit.

Doen: vertrouw erop dat die inspiratie komt. Laat je niet gek maken en verplaats je schrijfdeadline als je voelt dat dat nodig is. Vind een moment dat voor jou werkt. Misschien is het ‘s morgens vroeg, ‘s avonds laat, tijdens je pauze, of na een zondagochtendwandeling. Let wel op dat van uitstel geen afstel komt en lees ook tip vijf over smoesjes.

 

Image
Gebruik de kookwekker om te schrijven

 

Tip 3: gebruik de kookwekker

Net als je gedachten de vrije loop laten, kun je ook je vingers de vrije loop laten. Laten we eerlijk zijn: dit werkt niet voor iedereen, maar toch zijn er mensen die hierbij zweren. Veel cursussen voor creatief schrijven hebben dit ook vaak als opdracht. 

Doen: zet je kookwekker op vijf minuten en tik er op los. Laat geen seconde onbenut. Na een paar minuten heb je een fantastisch uittreksel van je hersenspinsels. Zit er al iets tussen? Ga daarmee verder en werk het uit. Als er niets tussen zit is het ook helemaal oké. Probeer het nog een paar keer, eventueel op een ander moment.

 

Tip 4: zorg voor lichte dwang

Sommige mensen werken juist wel goed onder de druk van een deadline. Gezonde druk kan dan helpen om schrijfmeters te maken. Belangrijk is wel dat je je eigen deadline serieus neemt. Ben je zo iemand die vaak dingen uitstelt? Dan werkt dit waarschijnlijk niet. Wil je het toch proberen, stel iemand in je omgeving dan op de hoogte van je deadline of zet er voor jezelf een beloning tegenover.

Doen: stel een deadline voor een aantal woorden of pagina’s vast en zorg dat je je eraan houdt. Voorkom dat je gedemotiveerd raakt en houd het bij redelijke deadlines. We kunnen niet in één week een nieuwe trilogie schrijven, maar met elke dag of week een pagina kom je er ook.

 

Image
Voorkom frustratie tijdens het schrijven van je boek

 

Tip 5: soul searching – waaróm schrijf je niet?

Het klinkt misschien een beetje abstract, maar als je bij jezelf te rade durft te gaan, vind je vaak de reden waarom je nog niets op papier hebt staan. 

Een voorbeeld:

Er staat een uitje op de planning. Iets nieuws, op een nieuwe plek, met nieuwe mensen. Eigenlijk is het heel leuk, maar toch voel je een weerstand. Je hebt niet zoveel zin om te gaan. Want je hebt het druk, het is zo’n gedoe, en het is zo koud buiten en vroeg donker. En zo zijn er nog duizenden redenen waarom dat nieuwe uitje stom is.

Maar als je goed nadenkt, merk je dat je misschien:
 

  • bang bent voor het onbekende;
  • bang bent dat je de weg kwijtraakt;
  • het eng vindt om een nieuwe route te rijden;
  • nieuwe mensen spannend vindt;
  • bang bent dat het tegenvalt.

Je angsten ontdekken, onder ogen komen, en weerleggen, helpt je bij het ontdekken van je blokkade. Zo werkt het ook met schrijven. Waar ben je bang voor? Wat vind je eng? Wat kan tegenvallen?

Je maakt je misschien zorgen over:
 

Heel normale angsten, maar wel vervelend als deze je belemmeren. 

Doen: ga na waarom je niet schrijft. Eerst komen er waarschijnlijk allemaal smoesjes naar boven (ik heb het druk, ik moet nog onderzoek doen, ik heb nog geen reactie gekregen van die ene persoon). Besef dat dit excuses zijn en stel niet langer uit. Want je kunt duizend-en-een keer je intro veranderen, research doen, over de titel nadenken, of bedenken hoe je cover eruit komt te zien, als je geen binnenwerk hebt, valt er niets te drukken. Schijven dus. 

 

Image
Maak een behapbaar plan om je boek te schrijven

 

Tip 6: houd het behapbaar

Een gemiddeld boek heeft zo’n tachtigduizend woorden. Als je daar aan denkt, krijg je misschien koudwatervrees. Hoe kom je aan zoveel woorden? En dat is alleen nog maar het schrijfwerk. Wat moet er allemaal nog meer gebeuren? 

De opmaak, het drukken, werken aan je bereik… Eerlijk gezegd krijgen wij het ook benauwd als we er aan denken. Maar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Houd het behapbaar en denk klein. 

Je boek hoeft geen nieuwe In de ban van de ring-trilogie te worden. Begin met het begin en je ziet de rest vanzelf wel.

Doen: stel realistische doelen die je stap voor stap kunt uitvoeren. Een afgevinkte to-dolijst motiveert meer dan een to-dolijst waar je al moe van wordt als je er alleen maar naar kijkt. Lastig om redelijke doelen te stellen? Of moeite met plannen? Lees hier meer over een schrijfplanning maken.

 

Tip 7: vraag jezelf tot slot af: Wat heb je nodig om vandaag te schrijven? 

Een extra kop koffie? Een afhaalmaaltijd in plaats van een zelfgemaakt gerecht? Een oppas? Een meeting die je moet cancelen? Accepteren dat een onopgeruimd huis ook geen wereldramp is? 

Doen: er is vandaag vast en zeker iets wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je dertig minuten de tijd hebt om te schrijven. Zorg dat het lukt. 

Op zoek naar tips om meer tijd vrij te maken? Lees ons blog: Zo houd je tijd over om te schrijven: 11 tips 

Wij hopen dat je met dit artikel een stap verder komt. Wat zijn jouw belangrijkste tips? We zijn benieuwd! Laat het ons weten door een comment achter te laten (tenzij je het schrijven aan het uitstellen bent, ga dan liever schrijven ;-)).

Over de auteur

Yordy Spoor is de oprichter van Pumbo.nl. Onder zijn leiding heeft Pumbo.nl zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de zelfpublicatiemarkt, bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide dienstverlening.

#000000
Image
arrow-pumbo-icon-white
Yordy Spoor
Yordy Spoor
Image
Ebook in 5 stappen je boek uitgeven zonder uitgever flyer
#000000
Image
Download

Download het gratis e-book

Uw gegevens zijn veilig en worden nooit aan derden verstrekt, ook wij houden niet van spam!

Image
Ebook uitgeven in eigen beheer in 5 stappen

Reactie toevoegen